Ajutorul lui Nicu Ceaușescu pentru Sergiu Nicolaescu. Cele două cuvinte cu care ”Prințișorul” l-a scăpat de cenzură 

de: Ana Anițoiu
29 07. 2023

Nicu Ceaușescu i-a dat o mână de ajutor lui Sergiu Nicolaescu astfel încât cineastul să scape de cenzură. A fost suficient ca ”Prințișorul” să spună două cuvinte scurte pentru ca un film al regizorului să ajungă pe ecrane fără să fie ”corectat” de comuniști.

Două cuvinte spuse de Nicu Ceaușescu, zero cenzură

Ultima vizionare a filmului ”Ringul” înainte ca acesta să iasă pe piață a avut loc la Casa Scânteii, în faţa principalilor ”cerberi ai nomenclaturii comuniste”, printre care se număra şi Ion Traian Ştefănescu, prim-vicepreşedintele Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, cu care regizorul Sergiu Nicolaescu se afla în relații tensionate.

Tot stresul s-a risipit în momentul în care, la finalul proiecției, Nicu Ceaușescu s-a ridicat din spatele sălii și a spus două cuvinte: ”Mișto film!”.

Atunci, toți cei care aveau de făcut comentarii negative și-au luat gândul. Astfel, lungmetrajul a primit ”botezul focului” și a ieșit pe piață neatins de cenzură.

În seara Crăciunului din 1989, TVR difuza acest film. Însă, la un moment dat s-a renunțat la difuzarea lui, după ce mai mulți telespectatori au cerut oprirea acestuia.

Nicu Ceaușescu

Sergiu Nicolaescu a iscat controverse pentru că și-a rezervat rolul principal

Sergiu Nicolaescu a filmat pornind de la o idee a scriitorului Ioan Grigorescu, corespondent de presă în Polonia între anii 1956 și 1958. Acesta a publicat un volum de nuvele ale căror acțiuni au loc în lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Filmul s-a bazat pe nuvela ”Întâlnirea”. Acest text descrie întâlnirea dintre un fost deținut și torţionarul său, după încheierea războiului. Când se întâlnesc, cei doi sunt adversari într-o gală de box. Pe baza acestei scrieri a fost făcută producția ”Ringul în ring” al regizorului Dan Nasta pentru teatrul radiofonic, premiată în 1968 cu premiul RAI.

Ioan Grigorescu a adaptat ulterior povestea ca să corespundă așteptărilor regizorului Sergiu Nicolaescu pentru o ecranizare. Diferențele sunt considerabile. În nuvelă, fostul deținut se numea Stanislaw Staszek și avea 37 de ani, iar întâlnirea lui cu torționarul său, Adolf Gebauer, are loc la o gală profesionistă de la Frankfurt.

Însă, în film, protagonistul se numește Tudor Andrei și este trecut de 50 de ani. Sergiu Nicolaescu, care avea 53 de ani, și-a rezervat rolul principal. În plus, întâlnirea cu torționarul are loc într-un bâlci unde amatorii de lupte trebuie să urce în ring pentru șase reprize cu un experimentat boxer. La final, aceștia primesc pentru fiecare repriză 100 de mărci.

În plus, dacă în nuvelă torționarul este doar demascat în public de către protagonist, în film, aceștia se luptă în ring pe viață și pe moarte. În cele din urmă, Adolf Gebauer, interpretat de Mihai Vasile Boghiţă, fost campion naţional la începutul anilor 1950, cade secerat, în ultima rundă a meciului. Lungmetrajul a fost realizat în coproducţie cu Cine TV Berlin.